Nová jedáleň pre seniorov pribudla v Žiline na Lichardovej ulici

16.12.2013 Žilina

Žilina 16. 12. 2013 – Vzhľadom na rastúci záujem stravovať sa v mestskej jedálni, Mesto Žilina rozšírilo stravovacie kapacity pre poberateľov starobného alebo invalidného dôchodku. Otvorením ďalšej jedálne na Lichardovej ulici na Hlinách VIII sa výdaj jedál rozšíril o 400 obedov denne. Obchodný reťazec METRO, zastúpený Ľubošom Vopaleckým, daroval novootvorenej jedálni kuchynský riad, ktorý seniori využijú pri stravovaní v jedálni.
Mesto Žilina bolo k dnešnému dňu prevádzkovateľom iba jednej jedálne na Vlčincoch, prostredníctvom ktorej sa snažilo pokryť stravovacie potreby seniorov a invalidných dôchodcov. Vzhľadom na rastúci záujem stravovať sa v mestskej jedálni, Mesto Žilina rozšírilo svoje stravovacie kapacity novootvorenou jedálňou na Lichardovej ulici na Hlinách VIII v Žiline. Nová jedáleň vznikla rekonštrukciou priestorov, ktoré v minulosti slúžili ako práčovňa. Svojou polohou bude zariadenie výhodné najmä pre dôchodcov z lokality Hliny a tiež Solinky. Kapacita kuchyne je 400 hlavných jedál denne, z toho 200 na výdaj do obedárov a 200 v jedálni. Kapacita miest na sedenie je 64. Pri rekonštrukcii priestorov sa počítalo aj so skladom zeleniny, zemiakov, chladiacich a mraziacich zariadení a práčovňou pre kuchyňu.
„Touto podpornou sociálnou službou sa nám podarilo rozšíriť stravovacie kapacity pre seniorov a invalidných dôchodcov v meste Žilina. Prevádzkou dvoch jedální na území mesta sme schopní vydať až 1400 jedál denne. V novovybudovanej jedálni sme mysleli aj na vstup pre imobilných stravníkov, ktorý je zabezpečený vstupom cez rampu so spádom. Dúfam, že stravníci budú s kvalitou jedál spokojní a snáď to prijmú aj ako vianočný darček od Mesta Žilina,“ dodal primátor Igor Choma.
Prvá zástupkyňa primátora mesta Žilina Slavomíra Brezovská a prednosta Mestského úradu v Žiline Anton Trnovec, ktorí sa zúčastnili aj slávnostného aktu otvorenia jedálne, prijali od zástupcu obchodného reťazca METRO pána Ľuboša Vopaleckého hmotný dar v podobe kuchynského riadu, ktorý bude slúžiť stravníkom jedálne.
„METRO je veľká medzinárodná skupina pôsobiaca v zhruba tridsiatich krajinách na troch kontinentoch. No jej sila nevychádza z centra, ale z jednotlivých miest a regiónov, v ktorých pôsobí. Tunajšia prevádzka bola otvorená obyvateľom Žiliny v roku 2003 a za tých desať rokov pevne prepojila svoj osud s mestom, s ľuďmi, ktorí v ňom žijú a podnikateľmi, ktorí v ňom pôsobia. Pre nás to nie je len biznis, ale aj pocit zodpovednosti. Vnímame nielen úspechy, ale aj výzvy, ktorými mesto a región žijú. V sobotu sme napríklad v spolupráci s Potravinovou bankou robili zbierku potravín pre ľudí v núdzi. Dnes zas stojíme tu, pri odovzdávaní pomoci pre seniorov. Som veľmi rád, že sme mohli aspoň trochu napomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú,“ povedal zástupca riaditeľa prevádzky Žilina Ľuboš Vopalecký.
Jedáleň začne variť v januári 2014 a organizačne je pridelená pod Jedáleň na Vlčincoch, Námestie J. Borodáča č.1 v Žiline. Náklady na otvorenie tejto prevádzky sa vyšplhali až na 188 619,86 €, ktoré zafinancoval Mestský úrad v Žiline. Mesto Žilina praje stravníkom novootvorenej jedálne dobrú chuť!

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región